Tenisul de masă


Tenisul de masă sau ping-pong este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă separată în două de un fileu.

Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului.

Tenisul de masă este foarte popular, în special în Asia de Est. Este printre cele mai populare sporturi din lume ca număr de jucători, și unul din cele mai noi sporturi majore. Jocul este reglementat de Federația Internațională de Tenis de Masă, fondată în 1926.

Unele surse sustin ca acest sport, era cunoscut odinioara sub numele de tenis de interior (indoor tennis) si se juca la începutul anului 1880 de catre ofiterii din armata britanica stationati în India si Africa de Sud. Se spune ca acei ofiteri foloseau capacele cutiilor de la tigarile de foi ca palete, dopuri rotunjite de la sticlele de vin ca mingi si carti, ca fileu. Jocul devenise o moda printre nobilimea din Anglia. Conform site-ului ITTF, prima utilizare a denumirii "Table Tennis" s-a realizat pe o tabla de joc cu zaruri, fabricata de J.H.Singer din New York.

Cea mai veche dovada existenta a jocului de tenis de masa îi apartine lui David Foster, patentata în Anglia si care includea versiunile de masa ale "Lawn Tennis", cricket-ului si fotbalului.

John Jacques din Londra a introdus jocul "Gossima", care utiliza paletele de tip tambur, o minge din pluta acoperita cu material de 50 mm si un fileu înalt de 30 cm.